Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Nem volt megfelelő a külföldi hulladékszállítmányok ellenőrzése

Nem volt megfelelő az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok ellenőrzése, emiatt illegális szállítmányok is érkezhettek Magyarországra az Állami Számvevőszék által vizsgált időszakban, 2008-2010 között – mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI hírösszefoglalót adott közre.

Az Európai Unió hulladékszállításról szóló jogi szabályozása érvényesítésének ellenőrzéséről készült jelentést ismertette sajtótájékoztatón Domokos László, az Állami Számvevőszék (Ász) elnöke. Az átfogó vizsgálat tapasztalatai szerint, főként az érintett hatóságok közötti információcserében voltak nehézségek, emiatt illegális szállítmányok is érkezhettek Magyarországra. Az ÁSz azt javasolja, hogy készüljön egységes eljárásrend a szabálytalanságok kivizsgálására, illetve a hasonló esetek megelőzésére.

Domokos László emlékeztetett arra a 2006-os esetre is, amikor nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű hulladékra bukkantak Magyarországon, amely, mint utóbb kiderült, döntően Németországból került ide.

Nagyon fontos az ehhez hasonló esetek megelőzése. Folyamatban van a hulladékokról szóló hazai szabályozás átalakítása, amely szorosan illeszkedik majd az EU vonatkozó irányelveihez – hangsúlyozta Domokos László. Hozzátette, az új törvénnyel várhatóan megújulnak majd a hulladékszállítás végrehajtási szabályai is.

Holman Magdolna, az ÁSZ felügyeleti vezetője a számvevőszék jelentését ismertetve elmondta: az országhatáron átmenő hulladékszállítás felügyeletének és ellenőrzésének rendszere kiépült, működött, de nem volt teljes körű az ellenőrzés, az adatcsere és az információáramlás, illetve hiányosságot találtak az ellenőrzésre kijelölt hatóságok együttműködésében.

A feltárt szabályozási hiányosságokat már az ellenőrzés időszakában jelezték a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a készülő törvénytervezet ennek alapján módosították, így terjesztették az Országgyűlés elé – mondta Holman Magdolna. Közölte: az új hulladéktörvény alapján új eljárási szabályok kialakítására is szükség lesz. Az ÁSZ kérte a vidékfejlesztési tárcát, hogy az ellenőrzések tapasztalatai alapján véleményezhessék a rendelet-tervezetet.

A hulladékszállításra vonatkozó szabályozás betartását egyszerre ellenőrzi nyolc ország, Hollandia, Bulgária, Norvégia, Lengyelország, Görögország, Írország, Szlovénia és Magyarország. A számvevőszékek jelentéseiből közös, nemzetközi jelentés készül 2012 második felében.

MTI