Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Magyarország is csatlakozik az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióhoz

Európai Hulladékcsökkentési Hét - 2012A 2009-től kezdődően minden évben megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Hét (angolul: European Week for Waste Reduction = EWWR) akciót idén november 17-25. közötti időszakra hirdették meg. Az immár negyedik alkalommal sorra kerülő – s eddig húsz országban évről-évre lebonyolított – program főtámogatója: az Európai Bizottság.

Az EWWR-hez – Magyarországot képviselve – a közelmúltban csatlakozott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), amely ezzel a hulladékcsökkentési hét hazai szervezője, koordinátora lett. Az OHÜ előzetesen a www.szelektivinfo.hu honlapon tájékoztatott a hulladékcsökkentési hét akcióról, amelyhez kisebb-nagyobb munkahelyi, iskolai, baráti, lakóhelyi közösségek lényegében hétköznapi vállalásokkal egyszerűen – regisztráció útján – csatlakozhatnak.

A résztvevőknek – lehetnek például kisebb-nagyobb állami vagy magántulajdonú munkahelyi közösségek, oktatási, egészségügyi intézmények, szervezetek, különféle vállalkozások is – valóban egyszerű, a mindennapokban folyamatosan megvalósítható, hulladék-csökkentési vállalást kell tenniük. Bármelyik résztvevő olyan, a hulladékok keletkezésének megelőzését bemutató ötletekkel hozhatja magát „hírbe”, amelyek mások számára is megvalósíthatók, követendő, követhető példát mutatnak.

Az idei EWWR középpontjában az újrahasználat áll, vagyis olyan megoldás(ok) bemutatása, népszerűsítése, amellyel úgy előzhető meg a hulladék keletkezése, hogy az adott termék az eredeti funkciója szerint használható vagy más formában hasznosul. Vállalást tehet például egy munkahelyi közösség arra, hogy – kimutathatóan – kevesebbet nyomtat vagy akár arra, hogy a csak egy oldalra kinyomtatott, de tovább nem használt dokumentumlapot összegyűjtve, az üres oldalakat fölajánlja óvodáknak, iskoláknak, hogy a gyerekek rajzolhassanak arra. Vállalási „projekt” lehet az is, hogy egy iskolai osztály olyan, az eredeti funkciójára nem vagy alig használható ruhákat, ruhaféléket gyűjt össze, amelyeket szétszedve, például rongyszőnyeget készítenek és azt helyben fölhasználják vagy jótékonysági célra ajánlják föl. De ugyanez a közösség – akár az iskola többi osztályának bevonásával – azt is vállalhatja, hogy a zöldség- és a gyümölcs-ételmaradékot komposztként összegyűjti és hasznosításra átadja.

Apró vállalásnak hat, de nagyon hatékony lehet az, a gyerekek által készített, figyelemfelhívó matrica, amely például arra szólít föl, hogy „El a szórólapokkal!”s ezt sokszorosítva osztogatják a környékbeli lakóknak, hogy tegyék ki a postaládájukra. Ugyancsak a hulladék keletkezését előzheti meg az a vállalás, hogy egy kiskert-tulajdonos által termelt, de számára fölösleges – persze egészséges, fogyasztható – termény nem a kukákban végzi, hanem a szomszédjának vagy valamelyik közösségnek átadja.

Az előző években volt olyan vállalás is, amellyel közterületen egy információs pultot állítottak föl diákok és személyes meggyőzéssel népszerűsítették a hulladék keletkezésének megelőzését, illetve ennek lehetőségeit, amilyen például a tudatos vásárlás.

Az ötletek végteleníthetők, hiszen az elmúlt évek vállalásai akár mintaként szolgálva, megtalálhatók a www.ohukft.hu/europai-hulladekcsokkentesi-het honlapon s ezek – a helyi lehetőségekhez igazítva – megismételhetők és/vagy bővíthetők, ha valakinek netán nem sikerül egy teljesen új ötlettel előállnia…

A hulladék keletkezését megelőző akcióhét magyarországi szervezőjeként az OHÜ nemcsak összefogja a jelentkezőket, hanem biztosítja számukra azokat az Európa-szerte már ismert arculati elemeket, amelyekkel a résztvevő belekerülhet egy „elit” nemzetközi mezőnybe (amely az EWWR-honlapján bármikor elérhető), továbbá lehetővé teszi a „akciózók” közötti kapcsolatfelvételt is.

Az idei Európai Hulladékcsökkentési Héten résztvevők vállalásairól szóló hír nemcsak eljut minden érdeklődőhöz, hanem tartósan elérhető az interneten és a közösség jó híre megmarad a világban…

Az EWWR-hez a kelet-közép-európai régióból elsőként Magyarország csatlakozott. Az akcióhoz csatlakozó magyarországi jelentkezőkkel tovább növekedhet az eddigi, 14 ezret meghaladó aktív hulladékcsökkentő közösségek száma.

A hazai jelszó: Vegyünk részt minél többen, a hulladék-csökkentésben!