Általános információk

Lakossági információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Pécs országosan is követendő mintává vált a hulladékgazdálkodás és -hasznosítás terén

Pécs MJV Önkormányzata és a BIOKOM Kft. hazánkban az elsők között indította el, és működteti jelenleg is nagy sikerrel a szelektív hulladékgyűjtő rendszerét. 1997-ben indították el Pécsett a sárgazsákos, vagy más néven a „Házhoz menő szelektív gyűjtési rendszert", amely már akkor megfelelt a jelenlegi szakmai elképzeléseknek, azaz a családi házak kapujától szállította el heti rendszerességgel sárga zsákokban az utcákra kirakott fém-, papír- és műanyaghulladékot. A lakossági kéréseknek eleget téve, valamit előkészítve az utat a bevezetés előtt álló, modern hulladékgazdálkodási rendszerek számára, fél évvel ezelőtt a pécsi Mecsek-oldal számára is megteremtették a lehetőséget a sárgazsákos gyűjtésben való részvételre. Az eredmények kimagaslóak:

2012-ben Pécsett a lakossági, házhoz menő gyűjtésbe bevont háztartások száma több mint a duplájára nőtt. A 2012-ben ebbe a gyűjtési formába bevont 3500 új háztartással már 5653-ra nőtt azoknak a családoknak a száma, amelyeknek lehetőségük van a házhoz menő szelektív gyűjtést igénybe venni.

Szintén hazánkban az elsők között helyeztek ki szelektív hulladékgyűjtőket a pécsi közterületekre, amelyekből jelenleg közel 190 sziget (papír-, üveg-, és műanyaggyűjtő edény egymás mellett) van a város társasházi részein. Ez a mennyiség a város lélekszámához viszonyítva országos szinten is példaértékű, messze felülmúlja a főváros, és a többi megyeszékhely arányát.

Az új hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően, a Mecsek-Dráva Regionális Hulladékgazdálkodási Programmal összhangban a BIOKOM Kft. mindent elkövet annak érdekében, hogy kiszélesítse a szelektív gyűjtésben résztvevők körét, így még nagyobb mennyiségű másodnyersanyag kerül feldolgozásra, és kevesebb hulladék lerakásra.

Régen a háztartási hulladékok válogatás nélkül kerültek a hulladéklerakókba, így rengeteg volt belőlük az országban, s ezek nagyon környezetszennyező módon működtek. Az új hulladékgazdálkodási irányelvekkel összhangban szükségessé vált ezek bezárása, rekultiválása, amelyre a „Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció" projekt nyújt megoldást. A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program Rekultiváció projektelemének fizikai zárása folyamatban van. A projektnek köszönhetően 5626 km2 területen, 89 településen, 426 022 fő állandó lakos élő-környezete vált fenntarthatóvá.

Ma ½ 12-től szakmai konferenciára kerül sor a projekt keretein belül a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. II. emeleti konferenciatermében (Pécs, Mária u. 9.), amelyen bemutatják a termékdíj-köteles hulladékok begyűjtését és hasznosítását végző Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget, az új hulladékgazdálkodási törvény egyes elemeit, és a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program különböző részterületeit (fejlesztés, rekultiváció).

További információ kérhető:

  • Pécs MJV Polgármesteri Hivatal: Gáll Orsolya sajtóreferens, 30/600-7534
  • Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség: Török Szabolcs szóvivő, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.: Hoffbauer Márk, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • BIOKOM Kft.: Lóczi Szidónia pr-menedzser, 20/454-1603

Bővebb információk a pécsi házhoz menő szelektív gyűjtésről:

Pécsett a sárgazsákos gyűjtés fejlesztése során a polgárok példamutató, környezettudatos magatartását tapasztalhattuk, mivel a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés során a tervezett adatokat is felülmúlva gyűjtötték külön a hasznosítható hulladékokat. Ezt bizonyítja az is, hogy a lakosság által szelektált hasznosítható hulladékok összegyűjtésére nem volt elegendő az eredetileg kijelölt időtartam, annak bővítése vált szükségessé. 2012 januárjától a zsákos gyűjtéssel a pécsi háztartásoktól 128.885 kg szelektív hulladék érkezett be a BIOKOM Kft. telephelyére, amelyből 48.280 kg a most májustól újonnan bevont területi bővítés eredménye! A házhoz menő szelektív gyűjtést nem csak Pécsett, de a környező 22 településen is biztosítja a BIOKOM Cégcsoport, amely további 13.911 fő számára nyújt lehetőséget a környezettudatos tevékenységre. Így a cégcsoport működési területén kb. 35.000 főnek van lehetősége a házhoz menő szelektív gyűjtés igénybevételére.

2011-ben 2012 áprilisától
bevont új területek
Utca: 79 86
Háztartás: 2153 3500