Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Pedagógusok szerint minden nagyobb rendezvényen legyen jelen a Körforgó – szelektív forgatag

20121024-1Körforgó – szelektív forgatag címmel elindított országjáró kampány valamennyi állomásán nagyszámú érdeklődő ismerhette meg és sajátíthatta el játékos formában a szelektív hulladékgyűjtés praktikáit. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) által szervezett, egy hónapon át tartó országjáráson a Körforgó – szelektív forgatag összesen húsz városban töltött egy-egy napot, a rendezvénysorozaton csaknem 19 ezren vettek részt.

Az érdeklődők száma azt mutatja, hogy sikeres volt az OHÜ húszállomásos országjáró kampánya. A Körforgó – szelektív forgatag elnevezésű, a hulladékok szelektív gyűjtését játszva tanító rendezvénysorozat elsősorban a gyerekeknek, a szüleiknek, valamint a tanáraiknak kínált hasznos ismereteket. A rendezvénysorozaton összesen 122 oktatási intézmény vett részt, országszerte csaknem 19 ezren aktivizálták magukat.

20121024-2A gyerekeket mesejáték, ugrálóvár, bungee run és a „Mi kerül a kukába?" célbadobós játék várta, kézműves foglalkozásokon pedig apró emléktárgyat készítettek maguknak és aktív szereplőivé váltak a csomagolási hulladékok válogatására épülő „Ki nevet a végén?" társasjátéknak. Az Alma együttes koncertjén a Szuperkukák oktatták a kicsiket és a nagyokat a szelektív hulladékgyűjtés fortélyaira.

Az egyik legkedveltebb és legizgalmasabb játék az egyedi kialakítású „mobilcsúszka" volt. E játék lényege: a résztvevőknek régi, megunt, illetve használhatatlan mobiltelefonokat kellett a helyszínre vinniük, hogy a 10 méter hosszú pályán egy seprű segítségével a legmesszebbre csúsztassák a készülékeket. A kampány teljes ideje alatt összesen 1522 mobiltelefon gyűlt össze, amiket ha hosszában állítva egymásra raknánk, akkor az így keletkező oszlop magasabb lenne, mint a 196 méteres kékestetői tévétorony.

A mobilcsúszka verseny népszerűségét fokozta, hogy állomásonként egy-egy iPhone volt a legtöbb pontot összegyűjtő játékos nyereménye. (A fődíjakat az OHÜ ünnepélyes keretek között adja át a legjobb mobilcsúszkásoknak.)

20121024-4A felnőttek és a tizenévesek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés kiállításán a tejes és a gyümölcslés-dobozok „életútjával" ismerkedhettek meg. A „Hulladékból termék" tárlat pedig a csomagolási hulladékok mellett az egyéb veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladékok gyűjtésének és hasznosításának titkaiba is beavatta a látogatókat.

A Körforgó – szelektív forgatag kampány sikerességét mutatja a fiatalok helyszíni lelkesedése, a rendezvényeken való aktív részvételük, valamint az a rengeteg trükk és praktika, amit a szelektív hulladékgyűjtésről élményszerűen megtanulhattak, segítséget nyújtanak, hogy a mindennapjaik részévé váljon a hulladékok helyes válogatása. A pedagógusok közül többen is jelezték, hogy a különböző tömegrendezvényeken is hasznos lenne a Körforgó – szelektív forgatag, hogy játékos formában hívja fel a látogatók figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, hasznosságára.

A Körforgó – szelektív forgatag rendezvényeiről a résztvevők a Facebookon is megoszthatták élményeiket.

20121024-520121024-6

20121024-320121024-7

20121024-8

A „Körforgó – szelektív forgatag" helyszínei voltak:

szeptember 15. Budapest
szeptember 18. Salgótarján
szeptember 19. Eger
szeptember 20. Miskolc
szeptember 21. Debrecen
szeptember 22. Nyíregyháza
szeptember 25. Kecskemét
szeptember 26. Szeged
szeptember 27. Békéscsaba
szeptember 28. Szolnok
szeptember 29. Karcag
október 1. Tatabánya
október 2. Győr
október 3. Szombathely
október 4. Veszprém
október 8. Zalaegerszeg
október 9. Kaposvár
október 10. Pécs
október 11. Szekszárd
október 12. Székesfehérvár