Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Az ország hatvan pontján, nyílt nap keretében követhetik a szelektíven gyűjtött hulladék útját a KUKAkulTÚRA résztvevői

PET palack feldolgozasaEgyre többen ismerik fel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ugyanakkor időről időre felbukkannak megalapozatlan, téves vélekedések. Ezek közül a leggyakrabban hangoztatott, hogy nem érdemes a hulladékot a szelektív gyűjtőhelyekre vinni, mert a végén úgyis összeöntik az egészet. Ez nem igaz, s erről személyesen is meggyőződhetnek az érdeklődők és a ma még kételkedők, ha részt vesznek a KUKAkulTÚRA helyi programjain. Személyesen is megtudhatják azt, hogy az értékes hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot lehet megtakarítani, amivel újabb jó szolgálatot tehetünk környezetünknek.

2012. szeptember 29-én megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla: mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után. A nyílt napot KUKAkulTÚRA néven az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezdeményezte és szervezi.

„Kevesen tudják, hogy több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladékanyag van – meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg –, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle. Ugyanakkor a szelektív gyűjtésről – a félinformációk miatt – számos tévhit kering a lakosság körében, amit partnereink közreműködésével szeretnénk a szeptember 29-ei nyílt napon eloszlatni – mondja a program kapcsán Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az érdeklődők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozó, illetve hasznosító létesítményben – utánajárhatnak a dolgoknak, „beleshetnek a kulisszák mögé", végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megtudhatják, mi történik, miután jól elkülönítve elszállítják a hulladékot a lakóhelyükön lévő szelektív gyűjtőkből. Megismerhetik a feldolgozás folyamatát, rácsodálkozhatnak, mi minden készülhet a szelektíven gyűjtött, hasznosítható hulladékból. Ugyanakkor kérdezhetik is a helyi szakembereket a részletekről, hogy ott szerzett ismereteiket továbbadhassák családtagjaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek.

A KUKAkulTÚRA keretében az ország 45 településén több mint 60 telephelyen fogadják az érdeklődőket. A helyi szolgáltatók próbajárattal, üzemlátogatással – a lehetőségek függvényében – kis programmal, játékkal várják a hulladék feldolgozására, hasznosítására kíváncsi látogatókat.

A KUKAkulTÚRA helyszíneinek és programjainak listája megtekinthető a www.szelektivinfo.hu/kukakultura weboldalon, valamint az OHÜ facebookoldalán.

További információk:
Váradi Ildikó
20 474 2463
www.szelektivinfo.hu/kukakultura/

A sajtóanyaghoz csatolt kép a FE-GROUP Invest Zrt. budapesti PET-palack hulladékfeldolgozó üzemében készült.