Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Minden résztvevőnek egyensúlyt kínáltak az Ökonap szervezői

 KK35542A National Geographic magazin kezdeményezésére és az OHÜ főtámogatásával megtartott Ökonap rendezvényen több ezer – köztük sok gyermek és fiatal – érdeklődő ismerhette meg játékos, szórakoztató formában, hogy milyen könnyű szelektíven gyűjteni a hulladékot. Ennek fontosságáról és hasznosságáról számos kerekasztal-beszélgetés is zajlott, összességében: mindenki a „szelektív" érdeklődésének megfelelő helyszínen gyarapíthatta tudását, tehette próbára ügyességét.

Több ezren vettek részt a National Geographic magazin által kezdeményezett Ökonap rendezvényen, melynek főtámogatója és névadója az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. volt. A fővárosban, a Millenárisra kilátogatók játékos és szórakoztató formában ismerhették meg a környezet védelmének, óvásának – ennek részeként a szelektív hulladékgyűjtés – főbb szempontjait, hiszen a többi között mesejáték, ugrálóvár, kukacélbadobó-verseny, különleges Ki nevet a végén? várta a kisebb és nagyobb gyerekeket és az őket kísérő felnőtteket, akik emellett a Föld megóvásának sokféle lehetőségeiről tartott kerekasztal-beszélgetéseken bővíthették ismereteiket.

Biztos, hogy eljön egy korszak, amikor a természeti források kimerülnek és újakat kell helyettük az emberiség szolgálatába állítani. E téren hatalmas a szemléletváltozás, mégis úgy érzem, hogy a társadalom többsége, sem Magyarországon, sem pedig általában a világon, még nem szembesült azzal, hogy itt valami igen nagy fordulat következhet be néhány éven belül. Vannak gondolkodók, mint például László Ervin, aki – jó néhány évvel ezelőtt – éppen 2012-t jelölte meg „káoszpontként" s ennek kapcsán is aktuális a felhívás: minden nap éljünk környezettudatosan, fejtegette köszöntőjében Juhász Árpád geológus, a National Geographic által kezdeményezett Ökonapon.

 KK34465A rendezvény megnyitóján Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is felhívta a figyelmet a fenntartható jövő fontosságára és külön kiemelte, hogy mennyire hasznos egy olyan megmozdulás, ahol a környezet védelméért tenni akaró szervezetek és szakemberek, népszerű énekesek, sportolók, közös asztalnál feszegetnek ökológiai kérdéseket.

Ifjabb Vitray Tamás, a kezdeményezést indító magazin vezetőszerkesztője pedig, a szervezés kapcsán elárulta: olyan programokat igyekeztek összeállítani, amelyek elsősorban a gyerekeknek, a családoknak szólnak. Kifejtette: az egyensúlyra életünk minden területén törekednünk kell, ebbe beletartozik a környezet védelme, kímélése is. Már a kisgyermekkel szükséges megérttetni, hogy minden cselekedetünknek van következménye. Szerinte akkortól „romlik el" az emberek hozzáállása, amikor azt latolgatják: a másik miért nem cselekszik. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, szükség van az egyéni felelősségvállalásra, ehhez a kisgyerekkorban kell „megszerezni" az alapokat.

Ezzel is egyetértve, Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) ügyvezetője – az Ökonapot köszöntve – azt fejtegette: elkerülhetetlen, hogy az ember ne akarja megismerni a probléma gyökerét. Aki képes szembesülni a természetet érő káros hatásokkal, az minden bizonnyal nem hagyja, hogy továbbra is ártson környezetének. Erre az egyik megoldás: a hulladék szelektív gyűjtése, ami meglehet apró lépés az egyén életében, mégis – a sok kicsi sokra megy elve és gyakorlata lapján – óriási eredményt lehet elérni vele.

Az érdeklődés szemmel láthatóan nagy volt: az Ökonapra folyamatosan érkeztek kicsik és nagyok egyaránt, hogy tájékozódjanak, játszhassanak, szórakozhassanak és tesztelhessék a környezettudatosságukat.

Az OHÜ –– számos szemléletformáló programjával jelent meg, az egyes állomásokon játékosan, szórakoztatva próbálták elmagyarázni az érdeklődőknek, hogyan lehet és kell külön választani a hulladékot, mi mindent lehet újrahasznosítani belőlük és az „eljárásnak" mi a menete.

 KK34581A fiatalok erőpróbát tartottak a bungee runnal, kézbe vették a Ki nevet a végén? óriás-társasjátékot, volt mobilcsúsztató-verseny, ugráló vár és tudástesztelő darts játék. A gazdag kínálatban az is közös volt, hogy mindegyik használatával igyekeztek hangsúlyozni: a környezet védelme, óvása a háztartásokban, az otthonokban kezdődik...

Népszerűségük óriási volt, rengeteg kis gyerekkel lehetett találkozni, akik sorra vették az akadályokat és feleltek meg a feladatoknak. Köztük volt egy hat éves kislány is, Lilla, aki lelkesen magyarázta és mutatta, hogy melyik kukába kell dobni a papír-, a fém- és a műanyag-, illetve az üveg hulladékot. Kérdésünkre: honnan tudja mindezt, azt válaszolta, hogy volt már olyan rendezvényen, ahol a szelektív hulladékgyűjtésről hallott, illetve otthon apukájával is ügyelnek erre. Fontosnak is tartja mindezt, határozottan mondta: ezzel jót tesznek a Földnek.

De nemcsak a gyerekek pozitív hozzáállására volt példa az Ökonapon, hanem szülők is meséltek arról, hogy „családi programként" élik meg a szemét, pontosabban: a hulladék különválasztását, ügyelve arra, hogy gyermekeik megtudják: miért fontos, miért hasznos mindez. Ugyanakkor fiatalok és szakmabeliek is nyilatkoztak környezettudatos szemléletükről.

Összefutottunk egy frissen végzett környezetkutatóval is, akit elsősorban a kerekasztal-beszélgetések kötöttek le. Egyedül érkezett, de nagyon jó érzés volt számára a sok, hozzá hasonló gondolkodású emberrel megismerkedni. Külön dicsérte a gyerekek számára kitalált „szelektív" játékokat, szerinte is az első lépés a szemléletváltozáshoz a velük való foglalkozás, hiszen a gyerekek gyorsan tanulnak...

A játékos programokkal párhuzamosan meg lehetett tekinteni a Hulladékból termék kiállítást, az Italos karton kiállítást, számos zöldszervezet képviseltette magát, egy külön színpadon pedig együttesek, énekesek álltak ki dalaikkal az Ökonap mellett.

Till Attila műsorvezető, házigazdaként lelkesen konferálta az eseményeket, azt is meg lehetett róla tudni, hogy környezettudatosan él: szelektíven gyűjti a szemetet, sőt megválogatja azt is, hogy olyat vásároljon, amivel minél kevesebb hulladék keletkezik. Vitray Tamáshoz és Vámosi Oszkárhoz hasonlóan, ő is az egyén cselekvését tartja elsődlegesnek.

 KK34851Az egész napos rendezvényen – a sokkoló adatokból – kiderült, hogy az elmúlt 50-60 évben az emberiség milyen mértékű környezetszennyezést s ezzel ökológiai válságot okozott s mindez a mértéktelen többre vágyásra vezethető vissza. Ezen kell változtatni, elgondolkodni azon, hogyan lehet megteremteni az egyén és a természeti környezet egyensúlyát. Megtalálható az egyensúlyhoz vezető út, erről tanúskodott az Ökonap, ezután már „csak" a résztvevőknek kell cselekedniük...

Az Ökonap egyébként a „nulladik" napja volt annak az országos, csaknem egy hónapon át tartó szelektívgyűjtési kampánynak, amelyet az OHÜ Körforgó – szelektív forgatag elnevezéssel indított el.

Képek: National Geographic Magyarország

 KK34473 KK34490

 KK34777 KK34820

 KK34826 KK35112

 KK35184 KK35186

 KK35542 KK35642