Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

„Fesztiválozik” a szelektív hulladékgyűjtés

2012-07-14-18.59.46Az idei nyári fesztiválszezonban elsőként a Balaton Soundon jelent meg az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ), amely a szervezőknek – a szelektív hulladékgyűjtéshez kapcsolódóan – szakmai támogatást, illetve tanácsadást nyújtott azért, hogy a kihelyezett gyűjtőkonténerekbe minél több papír- és műanyaghulladék kerüljön. Ehhez nemcsak az OHÜ-logókkal és „szelektíves" figurákkal hívták föl a csaknem 110 ezer, zömében fiatal vendég figyelmét, hanem a helyi hostessek közreműködésével megismerhették a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságát. A ténylegesen leadott papír- és a műanyaghulladékért „cserébe" pedig kis ajándékot is kaptak a tettrekészek, hogy az is emlékeztesse őket arra: hazatérve is folytassák a szelektív hulladékgyűjtést.

A mostoha időjárás – hosszan tartó, szakadó eső – miatt viharosan kezdődött az idei Heineken Balaton Sound fesztivál nyitóprogramja, ám annál megnyugtatóbban ért véget, hiszen mind a külföldi, mind a hazai sztárfellépők szerint világszínvonalú a négynapos rendezvény, amelynek évek óta Zamárdi ad helyet. A négy nap alatt – látogatói csúcsot döntve – csaknem 110 ezer itthoni és külföldről érkezett fiatal élvezhette a koncerteket és más színes programokat, amelyeket közismert hazai zenészek, sportolók, politikusok és közéleti személyiségek is erősítettek a jelenlétükkel.

Ugyancsak eseményszámba ment azaz időjárástól függetlenített „programsorozat", melynek keretében a Balaton Soundra látogatók szelektíves figurákkal és/vagy az őket „megtestesítő" élő személyekkel is szembetalálhatták magukat. A szervezők ugyanis a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára és hasznosságára is föl akarták hívni a fesztiválra érkezettek figyelmét, ezért külön papír- és műanyaghulladék-gyűjtő szigetet alakítottak ki. Ám nem elégedtek meg az információs stand és a szelektív hulladékgyűjtő konténer fölállításával, a minél nagyobb arányú gyűjtéshez – a fesztivál minden pontját bejárva – kiképzett hostessek bíztatták a fiatalokat arra, hogy több szempontból is érdemes elkülöníteni a hulladékot és azt a megfelelő helyre vinni. Elsődlegesen azért, hogy a Balaton Soundot elhagyva otthon is ezt tegyék s persze közvetlen ösztönzőként – meghatározott mennyiség leadása után – a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő ajándékot is kaptak. Azok a fiatalok, akik eleve szelektíven gyűjtik a hulladékot nem volt újdonság a Balaton Soundon kialakított kis sziget, sőt megerősödött bennük, hogy ezzel a „módszerrel" is sokat tehetnek a környezetszennyezés ellen.

2012-07-14-18.47.08A Balaton Soundon kialakított szelektív hulladékgyűjtő-sziget működtetéséhez és a hostessek „kiképzéséhez" szakmai támogatást, illetve tanácsadást az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) adott. A magyarországi szelektív hulladékgyűjtés egyedüli koordinátoraként, az OHÜ ugyanakkor ahhoz is hozzájárult, hogy – a helyi akció sikeresebbé tétele érdekében – a szervezet logóját a Balaton Soundon használhassák. Az előzetes adatok szerint a siker nem maradt el, hiszen jelentős mennyiségű papír- és műanyaghulladék került hasznosítókba, sok fiatal pedig a szelektivitás ismeretével és „élményével" is térhetett haza.

A következő „szelektíves" helyszín, a legnagyobb tömeget vonzó – immár két évtizedes múlttal rendelkező – Sziget fesztivál lesz. Az egy héten át tartó rendezvényre érkezőknek szintén lehetőségük lesz arra, hogy a műanyag- és papírhulladékot az OHÜ-s logókkal is ellátott gyűjtőhelyekre vigyék.

2012-07-14-18.31.502012-07-14-18.44.40

2012-07-14-18.44.552012-07-14-18.45.16

2012-07-14-18.48.58