Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

A TeSzedd! keretében is a tettek mezején volt az OHÜ csapata

teszedd2012-2Sikeres volt a TeSzedd! 2012 – Összefogás a tiszta Magyarországért akció június 2-ára meghirdetett akció, hiszen – az előzetes adatok szerint – összesen mintegy 120 ezren vettek részt a szemétgyűjtésben, amellyel csaknem öt ezer tonna, illegálisan elhelyezett hulladékoktól tisztították meg az önkéntesek az ország 700 települését. Az akcióban az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai és családtagjaik is kivették a részüket, a 92 tagú csapat Budapest cinkotai városrészének zöldövezeti területén jelentős mennyiségű, mintegy 300 zsák, azaz 2500 kg illegálisan lerakott hulladéktól tisztította meg a környéket. Vidéki kollégáink pedig az ország 14 pontján gyűjtötték a szemetet.

Sikeresen indult és sikeresen fejeződött be a TeSzedd! 2012 – Összefogás a tiszta Magyarországért akció, hiszen előzetesen mintegy 100 ezren regisztráltak, a ténylegesen résztvevők száma pedig megközelítette a 120 ezret. Az ország több mint 700 településén összesen csaknem 3000 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze az önkéntesek az illegálisan lerakott szemétből. A „koreográfia” mindenütt azonos volt: a megadott helyszínekre érkezők védőkesztyűket és teszeddes zsákokat kaptak, az ez utóbbiakba elhelyezett hulladékot egy halomba gyűjtötték, majd onnan a helyi közszolgáltató cég munkatársai vitték az „igazi” helyükre, vagyis a hulladéklerakókba a szemetet.

A magyarországi TeSzedd! akció csatlakozott a World Cleanup 2012 világméretű szemétszedő kampányhoz (www.letsdoitworld.org). Ebben az esztendőben hazánk a 29. ország, ahol közösségi hulladékgyűjtést tartottak; néhány napja Lappföldön zajlott a szemétszedés, június 5-én pedig Nepálban, Indiában és Bangladesben gyűlnek össze az önkéntesek, hogy megtisztítsák a Földet.

Az összefogás célja idén is a gazdátlan, elhagyott hulladékkupacok eltüntetése volt, a TeSzedd! 2012 országos hulladékgyűjtő akció fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, szakmai irányítója pedig Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár volt. Az eseményt reggel Fazekas Sándor Karcagon, Budapesten pedig Illés Zoltán nyitotta meg, illetve indította el. Fazekas Sándor a példaadás fontosságáról, Illés Zoltán pedig a hulladékprobléma rendszerszintű megoldásának lehetőségeiről szólt köszöntőjében. Az államtitkár röviden kifejtette: ennek keretében a vidékfejlesztési tárca már letette az Országgyűlés asztalára a hulladéktörvényt, amely jutalmazza a szelektív gyűjtést és az újrahasznosítást, negatív ösztönzőként drágítja a hulladék egyszerű lerakását a szemétlerakókban. A megnyitók után országszerte – mintegy 120 ezren – megindultak az önkéntesek, hogy példájukkal is bizonyítsák: mennyivel szebb, jobb, egészségesebb az a környék, ahol nincs szemét.

Az időjárás az ország nagy részén kedvezett a teszeddes munkáknak, „csak” a Kisalföldön, Baranyában, Zalában és Somogyban zavarta meg olykor gyenge eső az önkénteseket.

A Készenléti Rendőrség Légirendészete (KRL) helikopteres megfigyeléssel nyújtott segítséget a hétvégi országos hulladékgyűjtési akcióhoz. A légirendészet szolgálati repülései során már évek óta felderíti és dokumentálja a környezeti szennyezéseket, amelyekről értesíti az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőséget, vagy a területileg illetékes önkormányzatot- mondta az MTI-nek Botta András mérnök ezredes, a KRL parancsnoka.

Lényegében ugyanezt a feladatot végezték, az országos TeSzedd! akcióhoz kapcsolódva, azzal, hogy Vas és Baranya megye fölötti szolgálati repüléseik során két helikopterük különös figyelmet fordított az illegális szemétlerakók és más környezeti szennyezések felderítésére, amelyről tájékoztatták az illetékeseket.

A repülések az akcióval egy időben, egész nap tartottak és mozgófelvételekkel, fotókkal, valamint GPS-koordináták alapján dokumentálták a tapasztaltakat.

A helyi hulladékgyűjtéssel foglalkozó közszolgáltatók a bezsákolt szemét nagy részét még aznap elszállították, ahol ezt nem lehetett megszervezni vagy túl nagy mennyiség gyűlt össze, ott a következő napokban, a normál bejárás alkalmával szállítják el a TeSzedd!-zsákokba gyűjtött hulladékot.

Az OHÜ kilencvenkét munkatársa és családtagjaik – a felhívásnak megfelelően – fölvette a védőkesztyűt, de nem egymásra mutogatott, hogy „TE szedd!”, hanem egytől-egyig a tettek mezejére lépett június 2-án, Budapest cinkotai városrészének szélén és jelentős mennyiségben tisztította meg az illegálisan lerakott szeméttől a zöldövezeti területet. Az OHÜ-s mezt is viselő, csaknem százfőnyi csapat a TeSzedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért akció keretében gyűlt össze a főváros széli „harcmezőn”, ahol Vámosi Oszkár csapatkapitány – ezúttal a csatavezéri poszton – jelképesen körbemutatott a tájon és kiadta a feladatot s ezzel együtt a jelszót: Legyen minél kevesebb szemét! S az OHÜ-s csapat, kis csoportokba verődve megindult, hogy ezen a szombaton is eleget tegyen a feladatának, ami egyúttal a küldetése is.

A fővárosnak ezen a részén jelentős a lakatlan zöldterület, gabonatábla éppúgy tarkítja a vidéket, mint az erdős rész, amelyet egymástól betonút választ el és földút is található, a távolban – nagyjából egy-másfél kilométerre – lakóházak. Sajnos vonzó a hely az illegális szemétlerakásra s ennek nyomait nem kellett keresgélni, minden OHÜ-pólós jelenlévő szomorúan és bosszúsan minősítette az ismeretlen tetteseket. A betonút és a földút kereszteződését adó kiindulási ponttól ugyanis, alig néhány lépésre sokféle és sok formában elhelyezett szemét sorakozott. S ez utóbbit szinte szó szerint kell venni, mert, ahogy – a négy égtáj irányában – módszeresen araszolt, kis csoportokban az OHÜ-s csapat, egyre több és egyre nagyobb szeméthalom hevert a betonút és földút mentén. Volt ott minden: az építési törmeléktől kezdve autóalkatrészeken és a hulladék-gumiabroncsokon át, a kidobott bútorokig s persze az „elmaradhatatlan” PET-palackok és italosüvegek, valamint az alumíniumdobozok, a kibelezett elektromos vezetékek és minden-minden, ami belefér a szemét kategóriájába. A bosszankodást vidámság is vegyítette, hiszen annyi és olyan szemétféleségekre lehetett bukkanni az útmentén és a bokoralján, ami beindította a fantáziát. A vicces megjegyzések szerint, egyesek álomautó összeállítását helyezték kilátásba az összeszedett karosszériaelemekből és alkatrészekből, valamint a gumiabroncsokból, mások fürdőszoba építését valószínűsítették a csempetörmelékek és a WC-, valamint mosdókagylók láttán, volt, aki hálószobát rendezett volna be a kidobott bútorokból, persze azoknak és azoknál, akik a helyszínre vitték a szemetüket.

Ahogy tisztult az illegálisan lerakott személttől, a kiindulási pont környéke, egyre távolabb „merészkedtek” az OHÜ-s csapat tagjai és egyre messzebbről kellett a hamar megtelő teszeddes zsákokat a gyűjtőpontra vinni. A csapatszellemet mutatja, hogy senkinek sem kellett mutogatni, hol van még szemét, senkit sem kellett nógatni a folyamatos munkára és szó nélkül segítettek egymásnak a csapat tagjai, ha látták, hogy valaki nehezebben cipeli a zsákot vagy egy súlyosabb hulladékfélét.

Idén a belterületek megtisztítását tűzte ki célul a Te Szedd! – Összefogás a Tiszta Magyarországért Mozgalom, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Belügyminisztérium kezdeményezett, ehhez csatlakozott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a települések hulladékszállítási közszolgáltatást végző cégei, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség pedig a finanszírozási hátteret biztosította. Az esemény kiemelt kommunikációs főtámogatója az MTVA Zrt. volt.

A cinkotai helyszínt nem találomra választották ki a főszervezők, mert ez a terület rendkívül elhanyagolt része Budapestnek, évek óta gyűlik az illegálisan lerakott hulladék és nincs tettenérés.
Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, és azzal is tisztában voltunk, hogy rengeteg zsákot kell magunkkal vinni, de a helyszínen tapasztaltak így is megleptek minket. Ameddig a szem ellátott, a zöld növényzet között mindenütt szemétkupacok, kifeslett, építési törmelékekkel teli zsákok, autó- és számítógép-maradványok, alkatrészek, gumik és sok másféle hulladék hevert a legnagyobb összevisszaságban – összegezte az előzetesen látottak alapján véleményét Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

Vámosi Oszkár és munkatársai a többi önkéntesnek is példát mutatva több száz zsák szemetet gyűjtöttek össze és zsákoltak be néhány óra leforgása alatt.

Az országos méretű akció kapcsán pedig kifejtette: a felvezetés jól sikerült, elvárásainknak megfelelően regisztráltak az emberek a TeSzedd!-honlapon s bízom benne, hogy a szemétszedés és annak visszhangja is olyan lesz, amilyennek elképzeltük. Nagyon fontos, hogy ne csak azok értesüljenek az eseményről, akik részt vettek benne, hiszen ők feltehetőleg eddig sem tartoztak a szemetelők közé. Érezzék át azok is az összefogás erejét, akik eddig nem törődtek környezetük megóvásával! Az egész akció lényege, hogy megmutassuk: milyen sok fáradtságot igényel a közterületeken kihelyezett hulladék összegyűjtése és ártalmatlanítása, hiszen ez a tudatformálás veheti elejét a most összeszedett hulladék újratermelődésének, fogalmazta meg az akció lényegét az OHÜ vezetője.

Majd csapatkapitányként, Vámosi Oszkár köszönetet mondott és elismerően szólt az OHÜ munkatársainak és családtagjainak szemétgyűjtési teljesítményéről, ami az egy helyszínen összegyűjtött mennyiséget tekintve, valószínűleg a legtöbb s ezzel jelentős területen sikerült felszámolni az illegálisan lerakott hulladékot.

A cinkotai szemétgyűjtés során nemcsak a környék tisztult meg a sok és sokféle szeméttől, hanem a természet is föllélegezhet. A kérdés persze minden résztvevőben megfogalmazódott: meddig?

A végén ugyanis rájöhettünk arra, hogy nem a szemét ellen kell harcolni –az ugyanis nem magától kerül az illegálisan lerakott helyekre –, hanem a szemetelők ellen.

teszedd2012-1teszedd2012-3

teszedd2012-4teszedd2012-5

teszedd2012-6