Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Jelentős előrelépés a hulladékgazdálkodás szabályozásában

Elkészült az új hulladékról szóló törvénytervezet végrehajtási rendeleteinek nagy része – jelentette be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a témában rendezett szakmai konferencia zárásakor. Vámosi Oszkár elmondta: a 36 jogszabály mintegy kétharmada végleges, úgynevezett normaszöveg állapotban van, a fennmaradó rendeleteket a következő hetekben fejezik be a szakemberek.

Vámosi Oszkár (Fotó: MTI)
Vámosi Oszkár
Fotó: MTI

Az OHÜ ügyvezetője nagy előrelépésnek és jelentős eredménynek értékelte a szakmai munkát, hiszen a hulladékgazdálkodást eddig szabályozó törvényhez 8 év alatt készültek el a végrehajtási rendeletek, ami nagy bizonytalanságot okozott az ágazat jogi szabályozásában. Vámosi Oszkár kiemelte: a háromnapos szakmai konferencia teljesítette a kitűzött célokat: mind a 36 jogszabály áttekintése és szakmai vizsgálata megtörtént.

Több mint 130 szakértő: a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárságának hulladékgazdálkodással foglalkozó szakemberei és a tárca érintett háttérintézményeinek – Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, zöldhatóságok, Országos Főfelügyelőség, Nemzeti Környezetügyi Intézet, nemzeti parkok – munkatársai együttesen készítették elő a végrehajtási rendeleteket. A munka szakértői csoportokban zajlott, elkészültek a szükséges vizsgálatok és elemzések is, amelyek garantálják a törvény és a részletszabályok egységét.

Párhuzamosan a szakmai konferenciával a Vidékfejlesztési Minisztérium a készülő jogszabályokat megküldte legfontosabb partnereinek, így a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek is annak érdekében, hogy az ágazat érintett szereplőivel egyeztessen a felmerülő kérdésekben.

Várhatóan még az ősszel elfogadja az Országgyűlés az új hulladékról szóló törvényt, ezzel egy időben megindulhat a 36 kiegészítő jogszabály közigazgatási egyeztetése is. A sikeres szakmai munkának köszönhetően a hulladékról szóló lehet az első olyan törvény, amely a hozzá tartozó végrehajtási rendeletekkel együtt lép hatályba, várhatóan 2013. január 1-jén. Ezáltal létrejön az a jogi bázis, ami hosszú távra megalapozza a hulladékgazdálkodás helyzetét Magyarországon.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)