Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

EM cimeres logo ARANY HU

A hulladékképződés megelőzéséről

Abban minden szakértő egyetért, hogy az a “legjobb hulladék, amely nincs”, azaz nem keletkezik. Tehát a hulladék keletkezésének helyszínén és keletkezésének pillanatában kell mindent megtennünk azért, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen.

Hogyan tudjuk minimalizálni a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét?
Ha felkészülten indulunk vásárolni, azaz összeírjuk előre, hogy mire van szükségünk és az áruházban sem engedünk a “csábításnak”, kisebb valószínűséggel veszünk meg olyan cikkeket, amiről csak otthon derül ki, hogy valójában feleslegesek. Az áruházi műanyag bevásárló táskák használata szinte globális problémává vált: használjunk helyettük vászon szatyrot, kosarat. A kereskedelemben igen gyakoriak az egyszer használatos termékek: borotva, palack, kontaklencse sőt fényképezőgép is, ezek a termékek óriási nyersanyag- és energiapazarlást, valamint hulladéktöbbletet jelentenek, ha lehet, tartózkodjunk a vásárlásuktól. Pénztárcánk adta lehetőségeinkhez mérten válasszuk a jobb minőségű, tartósabb használati cikkeket. Az olcsó, silány változatok nagyon hamar a szemétben végzik, általában nem is javíthatók. Használt, de jó minőségű holmik vásárlásával jócskán meghosszabbíthatjuk azok életciklusát, így később válnak hulladékká.

Ahol a legtöbbet tehetünk hulladék-ügyben, az a csomagolás. A háztartásokban keletkező hulladékok fele(!) csomagolási hulladék. Ráadásul kétszer fizetünk érte: egyszer a boltban, amikor megvásároljuk az árut, majd szemétdíj formájában, amikor megszabadulunk tőle. A csomagoló anyagokat nyilvánvalóan nem tudjuk elkerülni, de nem mindegy, hogy tubusos fogkrémet vásárolunk, vagy olyat, amit a tubuson túl még papírdobozba is csomagolnak. Tegyünk el minél több gyümölcsöt télire, így nem kell konzerveket vásárolnunk (és a konzervdobozokat kidobnunk) Számos tartósítószer-mentes befőzési eljárás ismert: az egyik legrégebbi az aszalás. A konyhában sok hulladék keletkezik – de tőlünk függ, hogy mennyi. Csak annyi ételt készítsünk, amennyi el is fogy, illetve alkalmazzuk a maradékok újrafelhasználásának bevált trükkjeit. A konyhában keletkező szerves hulladék nagy része jól komposztálható, így akár otthonunkban is újrahasznosítható. A hipermarketek, bevásárlóközpontok megnyitásával elszaporodtak a postaládánkban az ingyenes reklámújságok. Sokan nem igénylik ezeket, így olvasatlanul kerülnek a kukába. Postaládánkra írjuk ki, hogy nem kérjük ezeket a kiadványokra.

Nagyon sok csomagolási hulladékot megspórolhatunk, ha a piacon, vagy közvetlenül a termelőtől vásárolunk. Sok piacon árulnak házi tejtermékeket (tejet, sajtot, vajat) ezeket otthonról vitt edényekbe vihetjük haza (ez a hasznos divat több nyugati országban is terjed: ott a felvágottat, savanyúságot, sajtot, cukrászsüteményt is így vásárolnak.) Ha helyi, illetve minél közelebb előállított terméket választunk, csökkentjük a szállítással járó légszennyezést, és mérsékeljük a közúti szállítás során keletkező hulladék mennyiségét is (gondoljunk a rengeteg kopott gumiabroncsra!).

A szelektív hulladékgyűjtéssel közvetve csökkenthetjük a hulladékok mennyiségét. A szétválogatott szemét alkotórészeiből többet tudnak újrahasznosítani, ezzel is kevesebb elsődleges nyersanyagra van szükség, illetve kevesebb hulladékot kell elégetni vagy lerakókon ártalmatlanítani. Az iroda, a munkahely az, ahol úgy gondoljuk, hogy áthárítható a hulladékkérdés, hiszen a “cég dolga”. Valójában egyénenként is sokat tehetünk a kevesebb hulladékért, s ezt meg is kell tennünk, ha környezettudatosan gondolkodunk. Használjunk újraírható CD-t, DVD-t, pendrive-t, ha csak ideiglenes adattárolás a cél. A legnagyobb irodai hulladéktermelő a fénymásoló és a nyomtató. Törekedjünk a papírtakarékosságra, csak a feltétlenül szükséges dolgokat nyomtassuk ki, használjuk a kétoldalas nyomtatás lehetőségét, és csak a valóban szükséges példányban fénymásoljunk. Jegyzetelésre minden irodai papír alkalmas, amelynek a hátoldala még üres. Sok fénymásoló és nyomtató festékkazettája újratölthető. Használjuk ezeket vagy legalább juttassuk el olyan újratöltőkhöz, akik tovább tudják adni, így nem kerül szemétbe a veszélyes hulladék. Használjunk lehetőleg újrahasznosított papírt. Egy kg új papír készítéséhez 2-3 kg, 350-700 liter víz és 8 kilówattóra energia szükséges. Az újrahasznosított papírtermék előállítása ennél sokkal környezetkímélőbb.

Valójában az összes hulladékért mi átlagemberek vagyunk a felelősek, hiszen a fogyasztási szokásaink generálják a termelést, azaz a keresletünk határozza meg a kínálatot!

Forrás: Környezettudatosság a házunk táján
Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány 2011

Amit a szelektív gyűjtésről tudni kell

A szelektív hulladékgyűjtés, mint minden más is, a fejben kezdődik. Ha elhatározzuk, hogy:

  • takarékosan bánunk Földünk véges nyersanyag- és energiakészleteivel,
  • nem terheljük a lerakókat és így a környezetünket olyan anyagokkal, amik hasznosíthatók,

akkor nemcsak saját, hanem gyermekeink környezetét is élhetőbbé, tisztábbá tesszük, sőt akár középtávon anyagilag is jobban járhatunk.

Ha az elhatározás megvan, gondoljuk végig az alábbi szempontokat:

1. lépés: képzeljük magunk elé, hogy egy év alatt mi minden kerül a szemetesbe, vagy lomtalanítás során az utcára.

2. lépés: vizsgáljuk felül, hogy van-e köztük olyan, ami más számára még használható:

  • ruhák
  • elektronikai készülékek
  • használati tárgyak: pl. konyhai eszközök
    Ezeket bátran ajánljuk fel segélyszervezeteknek, akik örömmel fogadnak minden felajánlást.

3. lépés: ha valamit termékként már nem lehet használni, esetleg anyagában még hasznosítható: ezek a háztartásokban legnagyobb mennyiségben keletkező csomagolási és biológiailag lebomló hulladékok.

A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtése a leginkább megoldott, lépten-nyomon találkozhatunk színes kukákkal az utcákon, ahol a papír-, műanyag-, fém- és üveghulladékokat, valamint a tejes, gyümölcsleves többrétegű kartondobozokat (italoskarton) térítésmentesen helyezhetjük el. Egyre jobban terjed a házhoz menő szelektív gyűjtés is, ez esetben csak a kapuig/lépcsőházig kell elvinni a hulladékokat.
A zöldhulladékokat a családi házunk kertjében, akár saját magunk is hasznosíthatjuk, vagy élhetünk az egyre több településen elérhető zöldjárat lehetőségével.

4. lépés: a háztartási hulladékok között még mindig maradhatnak olyan anyagok, amelyek különleges odafigyelést igényelnek, ezek:

  • az elektromos és az elektronikai hulladékok
  • lejárt szavatosságú gyógyszerek
  • elemek, akkumulátorok
  • gumiabroncs
  • fénycső
  • használt sütőzsiradék

Ezeket leginkább a hulladékudvarokban, vagy gyűjtőakciók keretében lehet környezettudatosan elhelyezni.

5. lépés: tájékozódjunk a helyi közszolgáltatónál, hogy melyik hulladékot hová lehet tenni, érdeklődjünk, hogy milyen lehetőségeink vannak!

6. lépés: most, hogy minden információnk megvan, már csak a gyakorlati kivitelezés van hátra:

  • tegyünk a konyhába/kamrába/garázsba egy nagy kosarat vagy dobozt, amibe a hasznosítható csomagolási hulladékok kerülnek (ezeket a gyűjtőszigetnél később anyagfajtánként kiválogatjuk);
  • ha tudunk önállóan komposztálni, készítsük el a komposztálót a zöldhulladékoknak;
  • figyeljünk oda, hogy a veszélyes és a különleges kezelést igénylő hulladékok ne a szemetesbe kerüljenek!

További információk: Rövid tájékoztatás a hulladékfajtákról