Általános információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Közös hullámhossz

Összefognak a hazai hulladékos közszolgáltatók a lakosság „kukaügyi” ismereteinek bővítése érdekében.

Ez év tavaszán a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. vezetője, Kosztka László ügyvezető és Nagy György  elnök (Köztisztasági Egyesülés), Sopronba invitálta az ország hulladékos közszolgáltatóit, hogy eddigi tapasztalataikat összegezve, kezdeményezzék egy közös hulladékos kommunikációs platform kialakítását  a lakosság általános és helyi tájékoztatása érdekében.

Ezt a feladatot az STKH azért vállalta fel, mert a cég idén megkapta a KÖVET Egyesület Környezetbarát Vállalatirányítás CSR különdíját, azért a kommunikációs munkáért, amit a lakossági szemléletformálás során végeznek. Az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. a megszerzett tapasztalatokat szeretné továbbadni, más cégekkel együtt tovább alakítani a mérhetően hatékony kommunikációt.

A díj elnyerése után az STKH elhatározta, hogy összefogja azokat a közszolgáltatókat, amelyek hajlandóak a közös célok érdekében egymással is együttműködni  azért, hogy a lakosság a hulladék, a hulladékkezelés alapvető ismereteiről egyrészt általános és azonos tartalmú információkat kapjanak, másrészt ezek valamennyi település esetén kiegészüljenek a helyi aktuális és szükséges információkkal. Meggyőződésük, hogy a közszolgáltatók így hatékonyabban tudják segíteni a helyi lakosságot a hulladékképződés megelőzésében, a szelektív hulladékgyűjtés értelmének elfogadtatásában, a megfelelő helyi  gyakorlat, módszer kialakításában, ezáltal jelentősen növelve a szelektíven gyűjtött és újrahasznosítható hulladék arányát.

2013. október 17-18-án a hulladékos szakmai kommunikációs együttműködés tovább folytatódott, ismét Sopronban. Éder Andrea kommunikációs vezető elkészítette a továbblépés lehetséges irányaira vonatkozó javaslatot, amelynek munkacíme a „Szemeteljünk jól!”.  A hozzászólások, vélemények elhangzása után immár részletekbe menő javaslatok, tennivalók fogalmazódtak meg, amelyek a takarékosabb, hatékonyabb marketingkommunikációs megoldások kivitelezését, elterjesztését szolgálják. A résztvevők úgy döntöttek, hogy önálló projektet alapítanak erre a munkára és változatlanul várják a csatlakozni kívánó közszolgáltató cégeket. A projekt vezetőjének megválasztották Éder Andreát (STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.).

A jelenlévők által elhatározott lépések közül néhány:

Egységes kiadvány, illetve honlap-szerkezet kidolgozása (általános és helyi fejezet). Az általános részben szerepelnének a standard tudnivalók a hulladékokról (anyagáramok, azok jellemzői), a hulladékkezelés általános tudnivalóiról (jogszabályi háttér), a hulladékos fogalmakról, a tudatos vásárlás, a hulladékképződés megelőzéséről, stb.  A helyi közszolgáltatók saját helyi, aktuális információi alkotnák a szerkezet másik, mobil részét, amelyben praktikus, aktuális információkat közölnének, de a többivel azonos séma (sablon) szerint.

Az egyik résztvevő felvetette, hogy a helyi önkormányzatok Környezetvédelmi Alapjából milyen módon biztosítanak forrást szemléletformálásra, iskolai akciókra? Kiderült, hogy ez a lehetőség sok helyen nem is ismert, pedig a kivetett helyi környezetvédelmi bírságokból az így képzett Alap  jelentős forrásokat fordíthatna a helyi környezet, közte a környezeti nevelés számára.   

A soproni konferencia zárásaként a projektvezető feladatul kapta a munkaterv kidolgozását és a résztvevőkkel történő további egyeztetését.  A projekt tovább folytatódik, remélhetőleg a lakosság és a közszolgáltatók, ezáltal mindannyiunk hasznára.