Általános információk

Lakossági információk

Vállalati információk

Archív információk az OKTF NHI-ről

Partnereink

Hulladékgazdálkodásért Díj

Vámosi Oszkár: Aki részt vesz a TeSzedd! akción, másnaptól nem dob el szemetet az utcán

A tavalyi országos szemétgyűjtési akció idén folytatódik

te szedd 8Nagyobb intézményi összefogással rendezik meg idén a Te Szedd! országra szóló hulladékgyűjtési akciót, amelyet idén június 2-ra hirdettek meg a szervezők. A tavalyi akció tapasztalatai alapján idén is 150-160 ezer embert várnak az országos szemétgyűjtési napra, ami nem pusztán azt a célt szolgálja, hogy kissé megtisztuljon a résztvevők lakókörnyezete, hanem azt is szeretnék elérni a kampánnyal, hogy a következő naptól ne az utcára, terekre kerüljön a szemét, hanem eleve a gyűjtőhelyekre. A kampány finanszírozója – a lakosság szemléletformálásához, mint kiemelt feladatához kapcsolódóan – az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség.

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium, valamint a környezetvédelmi hatóságok és az Országos Polgárőr Szövetség aktív közreműködésével, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség anyagi finanszírozásával, az MTVA fő médiatámogatásával idén június 2-ára, szombatra hirdették meg a szervezők a TeSzedd! hulladékgyűjtési akciót.

A Te Szedd! honlapján 2012. május 7-30. között lehet regisztrálni – csoportosan és egyénileg – mindazoknak, akik részt kívánnak venni a lakókörzetükben kijelölt helyen, az akcióban.

A www.teszedd.hu oldal minden információt tartalmaz a szemétszedési akciót illetően.

A tavalyi után, idén a második alkalommal – szintén országra szólóan – meghirdetett TeSzedd! szemétgyűjtési akció az Összefogás a tiszta Magyarországért elnevezésű kampány keretében zajlik és a kezdeményező Vidékfejlesztési Minisztérium várakozásai szerint legalább akkora létszámot mozgat meg, mint a múlt évben, hangoztatta Fazekas Sándor, a szaktárca minisztere.

Ehhez nem pusztán a szervezők jó együttműködése szükséges, hanem a tévés és rádiós médiatámogatás mellett az országra kiterjedő, korszerű népszerűsítő eszközökre – például az facebookra, az óriás- és helyi plakátokra, reklámfilmekre –, amelyeken keresztül szintén értesülhetnek az akcióról az érdeklődők, a lakókörnyezetük tisztaságáért tenni akarók.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: az akciónak általános nevelő célzata is van, az, hogy ne dobáljuk szét a szemetet, hanem dolgozzunk azért, hogy elmondhassuk – csakúgy, mint régen – a magyar egy tiszta, tisztaságra ügyelő nemzet.
Pintér Sándor belügyminiszter pedig kifejtette: tárcájának munkatársai elsősorban logisztikai háttértámogatást nyújtanak, a munkában a vízügyi igazgatóságok éppúgy részt vesznek, akárcsak az a mintegy 3570 ember, akik a Start munkaprogram keretében önkéntesen tisztítják meg a szeméttől a közvetlen lakóhelyüket. A Belügyminisztérium igény szerint, gépjárműveket és munkagépeket is biztosít, a polgárőrök pedig a koordinációban vesznek majd részt.

te szedd 9A közszolgálati televízió 1993-ban meghirdetett már egy országos nagytakarítási akciót, melynek akkori sikere máig emlékezetes maradt, ezért az MTVA tudta, hogy mire vállalkozik, amikor kiemelt médiatámogatóként igent mondott a TeSzedd! akció minél szélesebb körben történő népszerűsítésére, derült ki Gazsó L. Ferenc, az MTVA vezérigazgató-helyettesének tájékoztatásából. Persze a Te Szedd! erőforrásainak nagyságát tekintve a mostani megmozdulás hatékonysága várhatóan sokkal jobb lesz, mint a köztelevízióé volt, ami persze nem a vetélkedésre utal, hanem arra, hogy össznemzeti ügyről van szó. Nagyon fontos, hogy az országos szemétszedés híre mindenkihez eljusson, s ebben játszik kiemelt szerepet a közmédia. Tájékoztatása szerint a TeSzedd! akció meghirdetése napján, vagyis már a kedd esti híradóval kezdődően, valamennyi közszolgálati televízió és két rádió csatornáján, változatos programokkal és folyamatosan népszerűsítik az akciót. Ennek mintegy „betetőzéseként” június 2-án, összesen csaknem másfél órás magazinműsorban számol be a köztévé az országos akción történő részvételről, a legfrissebb eredményekről.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az összefoglalójában azt hangsúlyozta, hogy a Te Szedd! a kormányzat egyik legsikeresebb akciója, márkaneve. Ezt a minősítést az is alátámasztja, hogy a tavalyi TeSzedd! kampány – egyrészt a szervezést, másrészt az eredményeket tekintve – Aranydíjat kapott a társadalmi célú kommunikációban.  A múlt évben csaknem 160 ezer ember vett részt a TeSzedd! akcióban, mintegy 1000 helyszínen gyűjtötték a hulladékot. Az államtitkár ezúton is megköszönte annak a 165 vállalatnak, 403 civil szervezetnek és az 551 közintézménynek a munkáját, akik a saját területük, illetve munkatársaik aktivizálásával támogatták a Te Szedd! akciót.

Az aktivitásra, ugyanakkor a résztvevők sokféleségére utal az, hogy a múlt évi „szemétgyűjtésnek” voltak különleges esetei is. Ilyen volt az, amikor a Balatonból búvárok emeltek ki vasdarabokat és „oda nem illő” hulladékot, vagy azok az alpinisták, akik Budapesten, a Gellért-hegy sziklás részeit tisztították meg az odadobott szeméttől. Rétvári Bence is kiemelte: az akció fő célja a szemléletformálás, egyrészről a környezetvédelem, másrészről az önkéntesség területén.

te szedd 5Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség ügyvezetője kifejtette, hogy az általa irányított szervezet teljes létszámban képviselteti magát a TeSzedd! akcióban.  Hangsúlyosan emlékeztetett arra, hogy a TeSzedd! elsődleges célja a szemlélet-, illetve a tudatformálás, a figyelem felhívása arra, hogy az emberek ne szemeteljenek se a szűkebb lakókörnyezetükben, se attól távolabb. Ezt a gyakorlatban is érvényesíteni kell, mert akármerre nézünk, az elhagyott szemét mindenhol felbukkan. Tény, hogy Magyarországot egyetlen nap alatt nem lehet kitakarítani, de a TeSzedd! akcióban való tevékeny részvétel – vagyis a szemétszedés – éppen arra taníthatja meg az egyént, hogy sohase dobjon el szemetet, mert annak összeszedése nagyon fárasztó, nem éppen kellemes munka. Remélhetően tudatosabbak lesznek az akciót követő naptól azok a résztvevők, akik korábban nem figyeltek eléggé a szemetelésre és ezentúl veszik a „fáradtságot” és a gyűjtőedényekbe dobják.

Az OHÜ ügyvezetőjének tájékoztatása szerint statisztikailag kimutatható, hogy az az ember, aki részt vett már bármilyen szemétgyűjtési akcióban, a későbbiekben sokkal jobban figyel a tisztaságra, ritkábban vagy egyáltalában nem dobja el a hulladékot, ezért is fontos a Te Szedd! szemléletformáló ereje. Ezért is állt az OHÜ a Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére az akció mellé és vállalta az országos kampány és a lebonyolítás finanszírozását.

A beharangozó eseményen Vámosi Oszkár a sajtónyilvánosság előtt regisztráltatta magát a TeSzedd! akció internetes honlapján, amely az áttekinthetőség és az egyszerű kezelhetőség mellett számos biztonsági elemet is tartalmaz, hogy csakis valódi információk kerülhessenek a rendszerbe: a kijelölt helyszínekre tényleges jelentkezők menjenek el.

A www.ohunonprofit.hu információja szerint az idei TeSzedd! kampányhoz – akárcsak az tavalyihoz – számos híresség adja a nevét és az arcát. Ebben az évben a köztelevízió népszerű műsorvezetői, bemondói bíztatnak a június 2-i szemétszedési akción való részvételre.