Letölthető nyomtatványok

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy a Letölthető nyomtatványok menüpont alatt megtalálhatják a megfelelő formanyomtatványokat, adatlapokat.

Ügyfélfogadási idő

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy az Ügyfélszolgálati iroda menüpont alatt megtalálja az ügyfélfogadási idejét.

AM logo

Megkezdődött a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók minősítési okiratainak kibocsátása

Az elsők között vehette át az ország legnagyobb hulladékgazdálkodási közszolgáltatója: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.), a tevékenységéhez nélkülözhetetlen közszolgáltatói minősítési okiratot. Az  Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) az új hulladékgazdálkodási közszolgáltatói rendszerre történő áttérés újabb állomásaként, a közszolgáltatók minősítése területén – a nyár közepétől hatályos jogszabály alapján – az ősz elejétől megkezdte a törvény által ráruházott feladatát. Ennek keretében, jelenleg mintegy harminc kérelem elbírálása zajlik. A következő hónapokban az OHÜ várhatóan száznál több cég esetében vizsgálja majd hasonló eljárásban, a kérelmező közszolgáltatók minősítési követelményeinek való megfelelést. A minősítő okirat megléte, egyaránt előfeltétele a közszolgáltatási szerződés megkötésének, akárcsak a közszolgáltatás tárgyában kiírt közbeszerzés során, az érvényes ajánlattételnek.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatói minősítéssel rendelkezők számának, nevének, minősítési osztályának alakulásáról, az OHÜ honlapján – www.szelektivinfo.hu – a Minősítő okiratok jegyzéke menüpontban folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők, így különösen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás tárgyában közbeszerzési kiírás előtt álló települési önkormányzatok.

A hulladékról szóló törvény 90. §. (9) bekezdésének módosítása arra adott lehetőséget, hogy – a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, indokolt esetben – a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság legkésőbb 2014. július 1-ig szerezhesse meg a minősítési okiratot. Ám, annak érdekében, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző társaság – valamennyi feltétel teljesítésével együtt – 2014. január 1-től zavartalanul folytathassa tevékenységét, érdemes arra törekednie, hogy a minősítő okiratot inkább ez év végéig szerezze be. Ehhez az OHÜ minősítési főosztályának munkatársai minden segítséget megadnak, teljes körűen együttműködnek a kérelmezőkkel. A korrekt tájékoztatás érdekében, a közszolgáltatók számára konzultációt, október 10-én pedig térítésmentes, országos szakmai konferenciát is szerveznek az OHÜ székházában.

Az OHÜ továbbra is azt javasolja a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység végzését jövőre is tervező vállalkozásoknak, hogy még az idén kezdeményezzék a minősítési okirat megszerzését, hogy azt ez év végéig kézbe kaphassák. A minősítés biztosítja majd, hogy az önkormányzatok a helyi igényekhez, sajátosságokhoz igazodó közszolgáltatás megvalósítására, a legalkalmasabb szolgáltatót választhassák ki.

Emlékeztetőül: a minősítési eljárás során, a szolgáltatókat három (A-B-C) kategóriába és három (I.-II.-III.) fokozatba sorolja be az OHÜ erre megalakított hatósági szervezeti egysége. A minősítésről szóló törvény teljes körűen tartalmazza mindazokat a szempontokat és követelményeket, amelyek alapján történik a kérelmező közszolgáltatók minősítési osztályba sorolása.

Közszolgáltatói minősítés konferencia

Hatályos minősítési törvény

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló 2013. évi CXXV. törvényt 2013. július 04-én hirdették ki (Magyar Közlöny 115. szám).

(A hatályos jogszabály megnyitásához kattintson ide.)

Konzultációs lehetőség

A minősítést kérelmező ügyfelek igényeinek kielégítése érdekében, valamint tekintettel arra, hogy a minősítési eljárás teljesen új hatósági eljárásként jelenik meg, az OHÜ a minősítési eljárás megindítására irányuló kérelem benyújtását megelőzően, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 5. §. (1)-(3) bekezdésében szabályozott tájékoztatási kötelezettségen túlmenően szakmai és jogi jellegű szóbeli konzultációs lehetőséget biztosít.

Előzetes bejelentkezés, kapcsolatfelvétel: minosites@ohukft.hu.